mercredi 2 septembre 2009

Le cake aux 5 erreurs



Justin Bennett avait décidé de faire un cake au citron. Son livre de recette ouvert, il commence à mélanger les ingrédients quand il se rend compte qu'il n'a pas de citron, mais une orange, qu'il n'a pas de crème fraîche mais de la ricotta, qu'il n'a pas de rhum mais du triple sec et qu'il n'a pas assez de farine. Et son moule est beaucoup trop grand, alors il le remplit de prunes...
Total que le résultat n'est ni trop sucré, ni trop acide, just fantastic!

Allez je vous laisse la recette en anglais tal comme Justin me l'a envoyée pour pratiquer un peu.

ingredients:

zest and juice of 1 orange
3 large eggs
pinch of salt
175g sugar
125g ricotta (or Mato?)
150g flour
50g finely ground almonds (or just more flour)
1/2 teaspoon baking powder
50g butter, melted and cooled
20ml Triple Sec, Cointreau or other orange liqueur
500g (?) dark red/purple plums (see photo) seeded and chopped into halves or quarters

heat oven to 200 C

grease tin with butter (I used long bread/cake tin 12 x 30 cm) and line with baking paper (greaseproof paper)

in a large bowl mix orange zest, eggs, salt and sugar. Don't stir too much.

add the ricotta - if solid, break it up with your fingers - not too small.

fold in the flour, baking powder and almonds

pour in butter and mix gently

then stir in the orange juice and liqueur

fold the cut plums into the mixture and pour into the tin. it should be all quite thick and sticky.

bake for 35-40 minutes, then check. If cake is not brown on top, increase temperature and
brown for another 5 minutes.

remove from oven

wait for 10 minutes before taking it out of the tin, leave wrapped in the paper to cool.

(you can eat it hot too - then it turns into a kind of english pudding)

otherwise perfect for "afternoon tea"

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire